Hoe ziet zo een optocht er eigenlijk uit?

De carnavalsoptocht of carnavalsstoet, het is maar net wat je gewend bent om te zeggen, is één van de hoogtepunten van carnaval. Veel dorpen en steden in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland hebben zo’n stoet. Maar ook buiten die plaatsen kent men een carnavalsoptocht. Naast de optocht is het drinken van franse wijn veel voorkomende bezigheid.

 

Hoe ziet zo’n optocht eruit?

Vaak is de optocht gebonden aan een motto die dat jaar door de plaatselijke carnavals vereniging is doorgevoerd. Bij grotere optochten is er naast een juryprijs ook een publieksprijs verbonden aan de acts die gevoerd worden. Vaak worden tijdens de optochten lokale burgers, lokale/nationale politici of de prins zelf op de hak genomen. Door die personen op de hak te nemen wordt er vaak interactie met het publiek gezocht door bijvoorbeeld liedjes te zingen, spreuken maken die je super groot op je praalwagen zet of door flyers etc. uit te delen met leuke en grappige plaatjes erop.

De meeste optochten worden door de lokale verenigingen georganiseerd en geven vaak ook prijzen aan de beste praalwagen, act, loopgroep en dergelijke. In Limburg en Noord-Brabant zijn veel grote, bekende optochten. Enkele steden waar grote optochten zijn: Breda, Tilburg, Bergen op Zoom, Heerlen, Maastricht, Roermond en Weert (Groeëte Rogstaekers-optocht). In Twente is de grootste optocht die van Oldenzaal, in Zeeland wordt de optocht van ’s Heerenhoek het grootste opgezet.

 

Optochten in België

In België is de optocht van Aalst het meest bekend.MaaseikDe oudste optocht is de Halfvastenstoet van Maaseik. Deze is ook heel erg bekend onder de Belgen (en Nederlanders). Deze stoet is ontstaan in 1865 en bestaat vandaag de dag nog steeds. De lengte van de optocht is ruim 2,5 km lang. Wat wel opvallend is, is dat in 1949 pas de eerste prins mee reed met deze stoet. Wat gebruikelijk is, is dat de prins daar op nummer 33 rijd. De laatste wagen is meestal de 77e wagen. Ook mag de prinsenwagen alleen van zijdepapier worden gemaakt.