Het verband tussen carnaval en UNESCO

Het belang van carnaval als religieuze, maar vooral ook culturele traditie wordt sinds dit millennium ook onderkend door de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). Enkele carnavals zijn op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid geplaatst. Hieronder lees je welke dit zijn.

Oruro, Bolivia

Het jaarlijkse carnaval van Oruro in Bolivia staat sinds 2001 als eerste carnaval op de lijst. Bij dit specifieke carnaval is goed te zien hoe het katholieke feest is samengesmolten met een inheemse traditie. De Uru mensen kenden namelijk al een festival, Ito. Acht dagen voor Aswoensdag wordt er feest gevierd. Kenmerkend is de manier waarop mensen zich als duivels verkleden.

Binche, België

Een van de bekendste Belgische carnavalsvieringen is die in het Waalse Binche. Sinds 2003 staat het op de lijst vanwege zijn kenmerkende Gilles. Een Gille is een man die gekleed is in een traditioneel kostuum, compleet met klompen en gezichtsmasker. Gedurende het feest trekken de Gilles door de straten heen, dansen ze op de muziek en jagen ze met stokken kwade geesten weg.

Barranquilla, Colombia

In Barranquilla duurt het carnavalsfeest vier dagen, van zaterdag tot en met dinsdag. Op zaterdag begint het feest met de ‘Strijd van de Bloemen’. Dit is het belangrijkste evenement, met een optocht die zes uur duurt onder leiding van Koningin Carnaval. Sinds 2003 staat de viering op de lijst.

Pasto, Colombia

Carnaval de Negros y Blancos wordt gevierd in het zuidelijke Pasto in Colombia. Sinds 2009 staat het op de lijst. Het feest wordt al op 2 tot en met 7 januari gevierd. Een belangrijk kenmerk van dit feest is de gelijkheid tussen blanken en gekleurde mensen. Op 5 januari verven de mensen zichzelf zwart, en op 6 januari maken ze zichzelf wit met witte poeder.

Aalst, België

In Vlaanderen is het carnaval van Aalst een van de grootste. Sinds 2010 staat het op de lijst. De viering heeft veel overeenkomsten met hoe we carnaval in Nederland vieren. Een typisch kenmerk is dat de mannen zich als vrouw verkleden. Dit gaat terug naar de tijd dat mannen geen geld hadden om een kostuum te kopen, en daarom oude kleren van hun vrouw aantrokken.